Spelregels
Game, set & match: de puntentelling bij tennis
Bij de puntentelling in tennis gaat het om game, set en match. Maar hoe werkt die eigenaardige puntentelling nou precies en wanneer heb je een wedstrijd gewonnen? In onderstaande video leggen we je uit hoe het werkt.
De lijnen van het veld
Een tennisveld is opgebouwd door de vele lijnen. Wat is de functie van deze lijnen? En met welke lijnen moet ik rekening houden als ik ga singelen en met welke lijnen moet ik rekening houden als ik ga dubbelen. In onderstaande video laten we zien welke lijnen er zijn en wat ze betekenen!
Enkelspel en dubbelspel
Je speelt tennis normaliter met 2 of met 4 spelers. Dat noemen we enkelspel en dubbelspel. Maar welke posities moet je tijdens de wedstrijd innemen? In onderstaande wordt dat aan je uitgelegd.
Tie break
De tie-break is een bijzonder onderdeel van de puntentelling, omdat hij niet in elke wedstrijd hoeft voor te komen. De tie-break is in het leven geroepen om de lengte van een wedstrijd wat te beperken.
Puntentelling
Een tie-break wordt gespeeld bij de stand 6-6 in games (of in de groene competitie bij 4-4). Een set gaat in principe tot de 6 games, maar het kan zo zijn dat er een stand van 6-6 wordt bereikt (of 4-4). Er wordt geteld volgens een ‘normale’ puntentelling (1-0, 2-0, 3-0 enz.). Er wordt in principe gespeeld tot iemand 7 punten gewonnen heeft, maar dit moet wel met twee punten verschil zijn.
De puntentelling in een tie-break gaat als volgt:
- Het eerste punt wordt vanaf rechts gespeeld (start = 0-0 = even stand dus rechts). Degene die in de voorafgaande game aan het serveren was moet het eerste punt beginnen met ontvangen. Win je het punt staat het 1-0. Verlies je staat het 0-1.
- Dan moet de ander vanaf links serveren (stand 0-1 is oneven dus links).
Daarna serveert hij nog een keer vanaf rechts. - Nu heb jij weer 2 service-beurten (één vanaf links en één vanaf rechts).
- Na elke 6 gespeelde punten moet er van baanhelft gewisseld worden (bv. bij 4-2, 6-6, 9-9 enz.).
- Win je 7 punten, met twee punten verschil, dan heb je de tie-break gewonnen. Verlies je er 7, met twee punten verschil, dan heb je de tie-break verloren. Je wint of verliest de set dan dus met 7-6.
- Het kan natuurlijk zijn dat het 6-6 wordt in punten. Dan wordt er doorgespeeld totdat iemand twee punten meer heeft dan de ander. Eindstand kan dus ook worden 8-6, 9-7 of 11-13.
Hierna heeft een van de twee spelers de tie-break dus gewonnen. Het kan zijn dat er nu ook nog een volgende set gespeeld moet worden. De regeling van wie er mag beginnen met serveren in die set is als volgt:
De speler die in de tie-break begonnen is met serveren, moet in de volgende set beginnen met ontvangen. Of anders gezegd: degene die in de tie-break begon met ontvangen, moet de volgende set beginnen met serveren.